Označování psů





U psů se používá několik metod jejich značení. Jsou to:

Čipování – v současné době asi nejrozšířenější metoda. Při ní je do podkoží na levé straně krku zaveden čip s jedinečným kódem a označením státu. Čip se dá „přečíst“ pouze čtečkou, kterou vlastní téměř všechna veterinární pracoviště, policie, útulky pro psy. Problém je s evidencí čipů. V naší republice chybí celostátní evidence a psi jsou evidování jednat do systému Komory veterinárních lékařů, ale také do některých soukromých evidencí, takže vyhledání psa může být někdy zdlouhavé. Označování čipem nebo tetováním (viz. níže) je povinné při cestování do zemí EU, musí být doplněno cestovním pasem, vystaveným pro daného psa. Od roku 2011 budou muset být zvířata cestující do zemí EU označena již výhradně čipem.

Tetování – tato metoda se využívá pouze u zvířat s průkazem původu. Psi mají tetování umístěno v ušním boltci, nebo ve slabinách, strana je určená podle plemene psa. Toto číslo je pak v evidenci klubu daného plemene.

Označení známkou – tuto možnost bychom doporučovali u psů, o kterých se ví, že často utíkají. Majitel jim může na obojek pořídit kapsičku, nebo známku s vyrytým nebo napsaným telefonním číslem, na které může případný nálezce zavolat. Existuje několik firem, které Vám na známku vyryjí, co si budete přát.

Označení lyssetkou – je pouze orientační značení a lze jej získat na některých veterinárních pracovištích. Pes, který na tomto pracovišti absolvuje očkování proti vzteklině, dostane na obojek tzv. lyssetku, na které je číslo lyssetky a kontakt na veterinární pracoviště, které lyssetku vydalo. Lyssetky také mají na každý rok jinou barvu a tvar, toto se opakuje ve čtyřletých intervalech. Při nalezení psa může nálezce kontaktovat dané veterinární pracoviště, které si v evidenci podle tvaru, barvy a čísla lyssetky dohledá majitele psa. Je to také první kontrola, že pes je očkovaný proti vzteklině, pokud by tento pes někoho pokousal.

Nezapomeňte si proto dobře označit Vašeho psa, vyhnete se tak složitému dohledávání při jeho zaběhnutí.